Konferencija “Mir sa ženskim likom“

Mir sa zenskim likom

Sombor je u periodu od 31. januara 2020. do 2. februara 2020. bio domaćin konferencije „Mir sa ženskim likom“.

Konferenciju koja je deo istoimenog projekta organizovao je Centar za razvoj zajednice Link. Ovom prilikom okupilo se 70 učesnika iz 10 različitih gradova. Učesnice su bile žene iz tri države regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije) koje su doživele i preživele rat ´90-ih, te mladi okupljeni u YU Peace mrežu.

Mir sa zenskim likom

Gošća govornica Sandra Vitaljić umetnica i autorka knjige “Rat slikama”  podsetila nas je kako mediji mogu iskoristiti fotografiju i tumačiti je po svojoj želji, što se u velikoj meri i dešavalo tokom rata devedesetih i doprinelo raspirivanju mržnje među ljudima. Navela je koliko je važno kritički pristupiti svakoj vesti uvek, a pogotovo danas kada su mogućnosti manipulacije medijima dodatno porasle zahvaljujući elektronskom razvoju. Govorila je o izuzetno malom broju fotografija iz ratnog perioda koje dokumentuju stradanja žena i o težini koju one nose i sada mnogo godina nakon rata i nasilja koje su doživele.

Mir sa zenskim likom

Druga gošća govornica bila je Ajna Jusić psihološkinja i osnivačica udruženja „Zaboravljena djeca rata“, udruženja koje okuplja decu rođenu zbog rata, decu koja su rođena nakon što su im majke silovane. Udruženje se bori za pravedniji odnos prema ljudima o kojima se ne priča, za pravedniji odnos država, društva, pojedinaca. Ajna nas je u svom izlaganju pitala čemu nas vodi stalna potreba da se delimo na „Vaše i naše“ i ukazala na stalne nepravde i neprijatnosti s kojima se suočavaju deca rođena zbog rata.

Mir sa zenskim likom

Pored ovih teških i važnih tema, boravak u našem gradu gošćama smo ulepšali otvorivši im vrata Narodnog pozorišta Sombor i Županije, uz neizostavnu priču o gradu, neprevaziđenog Milana Stepanovića.

Mir sa zenskim likom

Donator projekta je Medica Mondiale iz Kelna (Nemačka), a nakon konferencije na redu je online kampanja „Da se nijednoj ženi ne ponovi“.