Kako je biti momak koji je uspešan đak i sportista?

Uprkos promociji pogrešnih vrednosti među mladima i dalje imamo veliki broj uspešnih učenika koji su za svaku pohvalu. Jedan od njih je i Miloš Gaćeša đak generacije u Srednjoj školi  “Sveti Sava” u Somboru.

Ja sam Miloš Gaćeša, imam 19 godina i živim u Somboru. Učenik sam generacije u srednjoj školi „Sveti Sava“ u Somboru, smer Tehničar za zaštitu životne sredine. Radnu naviku i želju za učenjem sam stekao još kod učiteljice. Motivacija mi je bila to da se trud uvek isplati, da učimo za sebe da bismo mogli da se bavimo poslom kojim želimo. Od malena sam želeo da radim u laboratoriji kao forenzičar, da radim analize, istražujem i slično. Bio sam inspirisan gledajući forenzičare u kriminalističkim filmovima i serijama. Roditelji su bili uvek tu za mene. Podržavali su me u svakoj mojoj odluci i bili su mi najveća podrška u svakom trenutku i u svakoj situaciji, na čemu sam im veoma zahvalan.

Uvek sam prolazio sa odličnim uspehom. Moja prva želja za upis u srednju školu je bio „tehničar za zaštitu životne sredine“. Kao ekolog sam shvatio koliko je važno čuvati našu planetu i kako je veoma mali broj ljudi, prvenstveno u Srbiji, upoznat sa ekologijom i zaštitom životne sredine. Ovaj smer bi preporučio svima koji vole hemiju i ekologiju, jer je veoma tražen i plaćen u svetu.

U toku mog četvorogodišnjeg školovanja stekao sam znanje koje se zasniva na izučavanju fizičko-hemijskih procesa koji ugrožavaju životnu sredinu, upoznao sam se sa izvorima zagađenja kao i sprovođenje preventivnih i zaštitnih mera u očuvanju životne sredine i slično. Što se tiče učenja, nije bilo nimalo lako. Bilo je dosta noći provedenih uz knjigu, a nekad sam učio i po ceo dan. Išao sam na takmičenje iz ekologije, gde sam se plasirao na okružno takmičenje, a potom na republičko takmičenje. Sa školskom ekipom iz odbojke sam osvojio treće mesto na opštinskom takmičenju. Predstavljao sam školu i na festivalu nauke „Fizi-bizi“. Išao sam i na razne ekološke sekcije i radionice, edukovali smo decu u osnovnim školama, sadili smo drveća po školama i vrtićima i slično. Imao sam tu čast da svoju školu predstavljam u jednom veoma važnom ekološkom projektu za naš grad koji se zove „Circle“ na temu „Cirkularna ekonomija“.

Pored školskih, imao sam i dosta vannastavnih aktivnosti. Član sam dramske sekcije „Sanjari“, a ujedno sam i volonter u Narodnom pozorištu u Somboru. Član sam odbojkaškog kluba „OK Sombor“. Član sam i Centra za razvoj zajednice LINK. Bilo mi je teško da uskladim obaveze i školu, ali sam uspeo. Trudio sam se da ne izostajem na treninzima i na drugim aktivnostima.

Najteži period mog školovanja je bila četvrta godina srednje škole. To je period kada se pripremaš za prijemni ispit na fakultetu, za maturski rad i izborni predmet za maturski ispit. Pored svih tih obaveza, uspeo sam da se organizujem i da upišem željeni „Prirodno-matematički fakultet“ u Novom Sadu. Upisao sam opštu biologiju, a želeo bih da postanem uspešan molekularni biolog.

Drago mi je da sam učestvovao u ovom projektu i da sam sa svima podelio moja iskustva tokom školovanja.

Fotografija – Anđela Tripković

Tekst – Milana Kandić

LAP 2021