Kako se može raditi i biti uspešan student?

Somborski studenti su uglavnom iz drugih gradova, većina mladih iz Sombora odlazi u Novi Sad ili Beograd. To nije slučaj sa Minom Stamenković. Mina ima 25 godina i trenutno završava master studije za učiteljicu na Pedagoškom fakultetu. Dolazi iz Bezdana.

Mina je završila Srednju školu „Sveti Sava“, smer tehničar za zaštitu životne sredine. Imala izuzetno dobre profesore koji su zaslužni što je zavolela ekologiju i prepoznala njenu važnost. Ipak, između ljubavi prema ekologiji i ljubavi prema radu sa decom izabrala je rad sa decom zbog čega je i upisala Pedagoški fakultet.

Još kao mala devojčica je želela da bude učiteljica. Prilikom upisa na fakultet je imala punu podršku od svog društva i porodice jer su bili sigurni da je to pravo zanimanje za nju i da će u tome biti veoma uspešna. Kada pogleda unazad, Mina kaže da je stekla solidno znanje na fakultetu, ali da u odnosu profesora prema studentima postoji prostor za poboljšanje. Njen stav je da biti učiteljica nije teško, da je potrebno imati ljubavi prema deci i volje da im se prenese znanje. Iako je u Somboru veoma teško pronaći posao u struci, Mina se nada da će u tome uspeti.

Mina se osim studiranja bavi još mnogim aktivnostima. Bila je volonterka u „Maslačku“, nevladinoj organizaciji koja se bavi podrškom roditeljima koji imaju decu sa autizmom, volontirala je u sigurnoj kući za žene i sada volontira u Centru za razvoj zajednice LINK. Počela je da radi sa 15 godina kao ispomoć u prodavnici kod svojih rođaka, potom je radila kao konobarica, a trenutno je zaposlena kao lični pratilac dece koja imaju smetnje u razvoju. Iako je zaposlena, Mina je uspešna studentkinja. Smatra da je vrlo bitno za jednu osobu da bude finansijski nezavisna koliko god da je to moguće.

Kada je fakultet u pitanju, Mina preporučuje svima da upišu ono što vole. Kao još jedan savet, preporučuje mladima da se više uključe u volonterske aktivnosti kako bi stekli iskustvo koje im može pomoći u traženju posla.

Fotografija – Anđela Tripković

Tekst – Milana Kandić

LAP 2021