Kako je karantin uticao na jednu mladu i uspešnu Staparku?

Kako bi se sačuvala naša tradicija i običaji, starije generacije ih uglavno prenose na mlađe, ali u ovom slučaju to nije bilo tako. Sofija Kovačev je devojka koja je uz pomoć Interneta naučila da veze. Dolazi iz Stapara, ima 19 godina i studentkinja je prve godine Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Tokom trajanja karantina izazvanog pandemijom Koronavirusa Sofija je uz pomoć uputstava sa Interneta naučila da veze. U njenoj okolini se niko nije bavio vezom, te je za nju bilo vrlo izazovno učiti ovu veštinu. Iako je vez jedan od starih zanata, Sofija unosi moderne elemente. Trenutno uvežbava novu tehniku – pokrsnice koja zahteva veliku koncentraciju.

Osim toga Sofija je počela da uči tkanje u Udruženju žena „Staparska ruža“ koje je poznato po Staparskom ćilimu. Želela bi da svoje znanje prenese mlađim generacijama iako za to nema puno interesovanja kod mladih.

Osim toga Sofija je aktivna u svojoj zajednici. Članica je Aktivatora i međunarodne mreže YU Peace. Tokom školovanja Sofija je bila žrtva vršnjačkog nasilja, te se danas trudi da svojim znanjem i veštinama doprinese poboljšanju položaja mladih u svojoj lokalnoj zajednici. Kroz YU Peace mrežu izgradila je samopouzdanje i upoznala istomišljenike koji su joj pomogli da razvije toleranciju i da se ne boji osude okoline na čemu je veoma zahvalna.

Mladima koji žele da se bave starim zanatima Sofija poručuje da je prvi korak najteži, ali uz dovoljno volje se lako prevaziđe. Osim toga preporučuje im da se uključe u aktivizam iz razloga što će steći znanje da argumentuju svoje stavove i veruju u sebe.

Fotografija – Anđela Tripković

Tekst – Milana Kandić

LAP 2021