NA ISTOJ FREKVENCIJI – Radionica u okviru projekta Youth Rights Talks

Koliko često mladi imaju priliku da se upoznaju sa vršnjacima iz regiona? Da li smo zaista otvoreni za različitosti? Kako možemo stvoriti više dobrih susreta, novih iskustava i razmena?

U ponedeljak, 8. jula 2024. godine na YRT radionici “Na istoj frekvenciji” u LINK-u su otvorena baš ova pitanja.

Više od 20 učesnika/ca iz Sombora podelilo je svoje priče o saradnji, identitetima, miru, prihvatanju i pomirenju. Razgovarali smo o tome kako interkulturalni susreti oblikuju naša lična iskustva i kreiraju zajedničku budućnost mladih u regionu.

Kako je radionica deo projekta Youth Rights Talks, mladima je predstavljen YRT događaj koji će se tokom jeseni održati u Beogradu i otvoriti prostor za zagovaranja mladih za mir, prihvatanje, saradnju i zajedničku budućnost u regionu. Ovo je godišnji događaj Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava, koji mladima pruža prostor da kroz svoj govor iznesu stavove o aktuelnim društvenim problemima, da podele svoja razmišljanja i lične priče sa drugima.

Događaj okuplja stotine mladih, predstavnike/ce  međunarodnih organizacija, akademsku zajednicu, omladinske radnike/ce, influensere/ke, medije, donosioce odluka i institucije koje se na nivou politika bave pitanjima, izazovima i budućnošću mladih. Sastoji se od govora mladih, panel diskusija, otvorenih dijaloga, i interaktivnih sesija gde publika ima priliku da se uključi u program.

Ovogodišnji YRT okupiće mlade iz regiona i otvoriti teme zajedništva, interkulturalnog dijaloga, tolerancije, liderstva, mira i uloge mladih u izgradnji mira, saradnje i uspostavljanja novih veza među mladima u regionu, kao i promišljanje daljih koraka zajedničke budućnosti mladih.

 

Ova aktivnost je deo regionalnog projekta „Podrška EU izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu,” koji finansira Evropska unija (EU) i sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).