Projekti

Mladi su energija

Projekat  „Mladi su energija“ se bavi promocijom mladih koji su ostvarili određene uspehe u sferi obrazovanja, nauke, aktivizma, kulture, umetnosti i sporta. Mlade aktivistkinje LINK-a su razgovarale sa desetoro mladih sa područja Grada Sombora. 

Pogledajte priče o nauci, aktivizmu, umetnosti, tradiciji, sportu…

LAP 2021
Aktivatori na putevima interkulturalnosti
Projekat „Aktivatori na putevima interkulturlnosti“ realizovali smo u sklopu programa Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Sombora u 2020. godini. Projekat se bavio edukacijom mladih o vrednostima interkulturalnog suživota. Putem radionica smo uspeli da 25 mladih naučimo o različitim etničkim grupama, religijama i tradiciji kako bismo ih pripremili za učešće na mirovnom kampu YU Peace mreže.

Na mirovnim kampovima učestvuju mladi iz Vukovara (R. Hrvatska), Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Tuzle (BiH) i Sombora (R. Srbija). Radionice o predrasudama, toleranciji i razumevanju direktno pripremaju učesnike za ovakav kamp.
Podrška i solidarnost kao odgovor na pandemiju COVID-19
Tokom maja i juna, aktivistkinje i aktivisti Centra za razvoj zajednice LINK su uz pomoć prijatelja, partnera i donatora realizovali niz aktivnosti u cilju podrške i pomoći sugrađankama i sugrađanima iz osetljivih grupa koje je pandemija COVID-19 posebno pogodila. Uz podršku partnerske organizacije Medica Mondiale, uspeli smo da dostavimo pomoć mnogim samohranim majkama, ženama koje su ostale bez posla, ženama sa niskim primanjima. Pomoć smo dostavili ženama u Bezdanu, Kolutu, Stanišiću, Bačkom Monoštoru i Somboru i to 48 paketa/vaučera za kupovinu namirnica kao i 80 obroka ugroženim porodicama na teritoriji grada Sombora.

U isto vreme, radile smo na podizanju svesti o važnosti i načinima pomoći ženama žrtvama nasilja koje je kulminiralo tokom izolacije. U tome su nam pomogli Autonomni ženski centarASTRA i Centar Srce. Uspele smo obezbediti i zaštitnu opremu za žene koje su zbog prirode posla posebno izložene virusu.

Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac, dostavili smo 33 paketa namirnica i higijenskih sredstava samohranim majkama i socijalno ugroženim porodicama u Somboru, Stanišiću, Bačkom Monoštoru i Svetozar Miletiću. Hvala donatorima Grupa 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške zahvaljujući kojima je Fondacija Ana i Vlade Divac uspela da obezbedi pakete za najugroženije širom Srbije.

Nakon ovih aktivnosti, pozivamo sugrađanke i sugrađane koji su u mogućnosti da se priključe Facebook grupi “Sombor – Obrok za porodicu“ gde mogu donirati namirnice i obroke za porodice kojima je ova pomoć potrebna.

Osvrnimo se oko sebe, budimo deo lanca podrške i solidarnosti, pogotovo u vreme kada je novonastala situacija zbog pandemije koronavirusa učinila da mnoge porodice budu u nezavidnom položaju i pomoć im je preko potrebna.

Mir sa ženskim likom

Sombor je u periodu od 31. januara 2020. do 2. februara 2020. bio domaćin konferencije „Mir sa ženskim likom“.

Konferenciju koja je deo istoimenog projekta organizovao je Centar za razvoj zajednice Link. Ovom prilikom okupilo se 70 učesnika iz 10 različitih gradova. Učesnice su bile žene iz tri države regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije) koje su doživele i preživele rat ´90-ih, te mladi okupljeni u YU Peace mrežu.

Gošća govornica Sandra Vitaljić umetnica i autorka knjige “Rat slikama”  podsetila nas je kako mediji mogu iskoristiti fotografiju i tumačiti je po svojoj želji, što se u velikoj meri i dešavalo tokom rata devedesetih i doprinelo raspirivanju mržnje među ljudima. Navela je koliko je važno kritički pristupiti svakoj vesti uvek, a pogotovo danas kada su mogućnosti manipulacije medijima dodatno porasle zahvaljujući elektronskom razvoju. Govorila je o izuzetno malom broju fotografija iz ratnog perioda koje dokumentuju stradanja žena i o težini koju one nose i sada mnogo godina nakon rata i nasilja koje su doživele.

Druga gošća govornica bila je Ajna Jusić psihološkinja i osnivačica udruženja „Zaboravljena djeca rata“, udruženja koje okuplja decu rođenu zbog rata, decu koja su rođena nakon što su im majke silovane. Udruženje se bori za pravedniji odnos prema ljudima o kojima se ne priča, za pravedniji odnos država, društva, pojedinaca. Ajna nas je u svom izlaganju pitala čemu nas vodi stalna potreba da se delimo na „Vaše i naše“ i ukazala na stalne nepravde i neprijatnosti s kojima se suočavaju deca rođena zbog rata.

Pored ovih teških i važnih tema, boravak u našem gradu gošćama smo ulepšali otvorivši im vrata Narodnog pozorišta Sombor i Županije, uz neizostavnu priču o gradu, neprevaziđenog Milana Stepanovića.

Donator projekta je Medica Mondiale iz Kelna (Nemačka), a nakon konferencije na redu je online kampanja „Da se nijednoj ženi ne ponovi“.

GendeRize Me!
U sklopu projekta realizovan je trening koji je okupio omladinske radnike/ce, omladinske lidere/ke kao i druge osobe koje rade sa mladima (nastavnici/ce, profesori/ke, sportski treneri/kinje, aktivisti/kinje organizacija civilnog društva i sl.) sa teritorije Republike Srbije.
Učesnici/ce su tokom treninga unapredili znanja i veštine u oblasti rodnog identiteta (rodni i seksualni identitet, sličnosti i razlike; dekonstrukcija stereotipnih uloga muškarca/žene; aspekti rada sa mladima; itd.), a nakon treninga stečeno znanje primenili u radu sa mladima.
Polaznici treninga, Stefan Mihajlovski i Darko Ilin uradili su niz intervjua kroz koje su se bavili problemima LGBT+ zajednice u Srbiji. Projekat “GendeRize Me! – Nacionalni trening o rodnom identitetu u omladinskom radu” realizuje Centar za razvoj zajednice LINK iz Sombora u partnerstvu sa Centrom za regenerativnu održivost gradova CeROG iz Novog Sada, a uz finansijsku podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope (EuropeanYouthFoundation).
Klub društvenih igara

U okviru projekta Klub društvenih igara Centar za razvoj zajednice LINK u julu 2019. godine, a u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Sombora, organizovao je niz druženja uz društvene igre. 

Mladi su mogli da se oprobaju u raznim društvenim igrama – Catan, Dixit, Čoveče ne ljuti se, Monopol, Cluedo, Pandemic, Jenga, Battleship, Ticket to Ride, Carcassonne, Takenoko, Quoridor, Quixo, Quarto, Pylos, Stratopolis, Founders, Codenames, Cards Against Humanity, Jamaica, Sherlock Holmes, Jamb, Twister, Mastermind…

Biciklom do osmeha
Projekat “Biciklom do osmeha” je jedan od deset pobednika Superste konkursa ERSTE banka Srbije za 2018. godinu. Kako je bicikl jedno od najčešće korišćenih prevoznih sredstava građana Sombora, odlučili smo da putem istog pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Kroz projekat “Biciklom do osmeha” smo uspeli da okupimo zajednicu. Građani Sombora su nam donirali deset starih i dotrajalih bicikala koje smo uz pomoć naših super volontera i mentora Roberta Martona restauirali i na taj način vratili bicikle u vozno stanje, te im dali nov i moderan izgled.

Osim toga, svaki bicikl je dobio svoje ime poput Somborca, Peperminta, Bebe i slično. Nakon toga organizovali smo javnu aukciju na kojoj smo prodali sve bicikle, a dobijena sredstva donirali Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Miroslav Mika Antić” u Somboru.