Lana Nikolić i Iva Parađanin: o aktivizmu, feminizmu, borbama i odmoru

U subotu 30. marta smo malo zastali. Zastali da razgovaramo i predahnemo i kažemo jednu drugima da je u redu da predahnemo. Zapravo ne samo da je u redu, nego da nam je preko potrebno. Retko na vreme postanemo svesne svog prekomernog izgaranja ka ciljevima koje sebi postavimo i tako naudimo sebi na duži period. Tada svi ti postavljeni ciljevi postanu nedostižni, dok ne shvatimo da je zapravo ono na šta treba prvo pomisliti da su oni potpuno nevažni ako se mi na tom putu urušimo.

Razgovarali smo o tome da feminizam nije ružna reč kako se često predstavlja, nego borba za ravnopravnost koja je preko potrebna i ženama i muškarcima i u kojoj su podjednako važne i žene i muškarci.

Razgovarali smo o prelivanju aktivizma iz virtuelnog sveta u stvaran svet i nazad kao i o neophodnosti aktiviranja u oba sveta da bi se postigle pozitivne promene u društvu.

Razgovarali smo o važnosti deljenja pozitivnih vesti i primera pozitivnih ljudi kako bismo osnažili jedni druge i na taj način dali podstrek i drugima da menjaju, unapređuju, poboljšavaju.

Gošće su nam bile divne Lana Nikolić, slobodna novinarka i aktivistkinja – empatija i borba u savršenom balansu u jednoj osobi,  i Iva Parađanin, autorka i voditeljka podcasta „Tampon zona“ – aktivistkinja koja se bori da obezbedi medijski prostor u kome će prvenstveno žene dobiti mogućnost da ispričaju dobre i pozitivne stvari koje rade, da ukažu na prepreke na koje nailaze, da zatraže podršku i pomoć u svojim misijama.

Hvala im na divnom razgovoru, na svemu što rade i na ovom zajedničkom predahu.