Održana radionica dokumentarnog filma – DOKSrbija u Somboru

U LINK-u je 07.10.2023. održana radionica dokumentarnog filma za učesnike različitog nivoa iskustva u filmskom stvaralaštvu.

O filmskom stvaralaštvu u domenu dokumentarnog filma govorili su gosti iz udruženja DOKSrbija. Naša gošća, rediteljka Tea Lukač, učesnike je upoznala sa osnovnim vrstama dokumentarnog filma kao i stilovima koji se koriste tokom njihovog nastanka kroz slikovite primere, uvodeći sve prisutne u manje poznate tajne nastajanja ove posebne vrste filmske umetnosti.

Nakon Tee, reditelj i glumac, te jedan od autora poznatog serijala „Marka-Žvaka“ Dušan Čavić učesnicima je govorio o ulozi dokumentarnih formata u pokretanju i podršci akcijama koje imaju za cilj da promene i poprave neke nedostatke i nepravde u društvu. Prikazavši neke od angažovanih dokumentarnih filmova podstakao je diskusiju i napravio odličan uvod u nastavak radionice tokom kog su učesnici imali priliku da učestvuju u grupnim konsultacijama sa mentorima.

Učesnici su pod mentorstvom Tee Lukač, Dušana Čavića i Luke Papića u grupama razmenili ideje za filmove sa tematikom rešavanja problema u lokalnoj zajednici, diskutovali na različite teme u vezi sa dokumentarnim filmom i zajedno osmišljavali moguće zajedničke filmske projekte.

Bila je ovo još jedna nesvakidašnja i zanimljiva aktivnost u našem prostoru uz mnogo entuzijazma, dobre energije i mnoštvom razmenjenih ideja.

Radionicu je realizovalo udruženje DOKSrbija u saradnji sa Centrom za razvoj zajednice LINK, a u okviru projekta DOKSrbija godišnji program radionica podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.