Aktivisti LINK-a na YuPeace kampu na Majevici

U periodu od 23. do 30. jula 2023. godine aktivisti LINK-a učestvovali su u kampu YuPeace mreže u blizini Tuzle, na Majevici. U kampu su učestvovali mladi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji su se prethodnih godina upoznali na morskim kampovima pod pokroviteljstvom Komiteta za ljudska prava i demokratiju iz Kelna.

Mladi iz Tuzle, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Srebrenice, Vukovara, Brčkog i Sombora, njih 40 sa voditeljima, sedam dana proveli su pod šatorima, u prirodi, u šumi, u potpuno drugačijem okruženju od svoje svakodnevice.

Na radionicama se učilo i govorilo o veštini i važnosti nenasilne komunikacije u izgradnji i očuvanju dobrih prijateljskih odnosa i njenoj ulozi u procesu pomirenja. Učesnici su upoznati sa pričom o velikom prijateljstvu Dražena Petrovića i Vlade Divca i nesporazumu koji je trajno prekinuo to prijateljstvo. Voditeljke su sa učesnicima podelile svoje uspomene u vezi sa devedesetim godinama iz različitih uglova i različitih država. Gost na kampu je bio i Azir Osmanović iz Srebrenice koji je sa mladima podelio tragičnu priču o stradanju svoje porodice. Svi koji su govorili naglasili su isto – da rat nikome nije doneo dobro i da je previše boli, tragedije i trajnih ožiljaka ostalo kod svih koji su doživeli rat, te da su sebi u zadatak zacrtali da se maksimalno angažuju da do njega nikada više ne dođe. Dan pred polazak mladima su prezentovane mirovne akcije, a mladi su sami osmišljavali mogućnosti svog angažovanja na polju očuvanja mira.

U slobodno vreme, svi su zajedno uživali u planinskom vazduhu i suncu, u odbojci, basketu, tenisu, frizbiju, šahu, kartama i drugim društvenim igrama, te uz gitaru i muziku, družili se i još bolje razumeli.

Tokom izleta u Tuzlu, mladi su položili vence na Kapiju, mesto stradanja civila u centru Tuzle. Domaćini su gostima pripremili interesantne zadatke kroz koje su bolje upoznali grad. Deo slobodnog vremena učesnici su proveli na slanim jezerima i na koncertima u sklopu festivala Kaleidoskop.

Energija koja je sve vreme bila prisutna na kampu daje ogromnu nadu da su prijateljstva jača od bilo kakvih državnih granica i da je želja mladosti da živi, putuje i zajedno uživa u životu.