YuPeace mirovni kamp 2023.

U periodu od 14. do 23. avgusta 2023. godine realizovan je još jedan YuPeace mirovni kamp, finansiran od strane Komiteta za ljudska prava i demokratiju iz Kelna.  Ove godine, projekat iz koga je nastala YuPeace mreža – Odmor od rata obeležava 30 godina.

I ove godine, kao prethodne dve, održan je u Segetu Donjem kraj Trogira. Grupu je činilo 80 učesnika, mladih sa voditeljima iz 3 države: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te 6 gradova: Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Brčkog, Vukovara i Sombora. Somborsku grupu koju je činilo 20 mladih, pripremile su i vodile članice Centra za razvoj zajednice Link.

Kroz program čiji je cilj da se kroz osvrt na ratna dešavanja ukaže na tragedije i boli koje on donosi, učesnici su imali priliku da čuju i upoznaju mnoge ljude kojima je rat promenio živote. Nakon radionice o ratnim fotografijama, učesnici su imali mogućnost da online putem direktno postave pitanja ratnom reporteru Ronu Havivu koji je svedočio svojim fotografijama o mnogim sukobima poslednjih 35 godina.

Jedna od gošći je bila je i Ajna Jusić jedna od osnivačica udruženja Zaboravljena djeca rata koja okuplja decu rođenu zbog rata. Ajna je govorila o mnogim problemima na koja nailaze deca koja su rođena nakon što su im majke silovane tokom rata i naporima članova udruženja da se njihov položaj popravi.

Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića koji je ubijen tokom rata ’90-tih jer je branio prijatelja druge nacionalnosti govorio je o važnosti opraštanja, prihvatanja, pomirenja i zaustavljanja sukoba i konflikta po svaku cenu. Njegova snaga i rešenost da zaustavi bilo kakvu mržnju, bes i želju za osvetom, te sposobnost da govori o ljubavi i prihvatanju ostavila je dubok trag kod učesnika.

U okviru programa ugostili smo i novinara Tahira Žustru, koji je svojevremeno i sam bio učesnik kampa YuPeace mreže. Tahir je mladima približio novinarsku profesiju i važnost istinitog i nepristrasnog izveštavanja, te društvenog angažmana i pomoći pojedincima i zajednici kroz medije.

Jedan dan je izdvojen za učesnike da sami osmisle i ponude radionice drugim učesnicima. Pokazali su da su u potpunosti dorasli zadatku: kreativni, zabavni, elokventni, te dobili odlične komentare od mladih koji su tim radionicama prisustvovali.

Učesnici su u slobodno vreme imali priliku da se kupaju u moru, igraju odbojku i košarku, veslaju u  kajacima, voze se brodićem, obiđu Trogir, druže se i razgovaraju, dele emocije, razmišljanja, zagrljaje.

Voditelji grupa i aktivnosti, asistenti i učesnici zajedno su razgovarajući istakli koliko je važno saosećati, biti solidaran i raditi na pomirenju i očuvanju mira svakodnevno.

Ponosni smo na sve mlade koji su učestvovali na kampu, a pogotovo na našu somborsku grupu. Već u septembru slede nove aktivnosti i novi susreti.