Mladi ujedinjeni u miru u poseti Sarajevu

U periodu od 22. do 24. septembra 2023. godine YuPeace mreža organizovala je posetu Sarajevu za 50 mladih iz Tuzle, Vukovara, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Brčkog, Srebrenice i Sombora. Šesnaest volontera i voditelja LINK-a učestvovali su u poseti.

Tokom vikenda posetili smo Muzej ratnog detinjstva i pogledali trenutnu postavku predmeta koji su u njemu izloženi. Muzej je nastao 2017. godine na inicijativu Jasminka Halilovića i od tada je otvoren za posete.

Nijedno dete ne bi trebalo da odrasta u ratu. Nažalost, neka jesu, a neka, na nesreću, nisu nikada ni odrasla. U Muzeju ratnog detinjstva imali smo priliku da vidimo predmete koji su imali posebnu vrednost upravo za tu decu. Čitali smo njihove životne priče, preživljavali njihove uspomene.

Izložba je na nas ostavila jak utisak, a iz Muzeja smo izašli sa mnoštvom emocija koje smo razmenili na radionici nakon posete.

Razgovarali smo o tome koji su to predmeti koji su nama vredni i važni toliko da bismo ih sačuvali po svaku cenu. Svi zajedno smo se složili da su to stvari koje nas podsećaju na drage ljude i vreme provedeno sa njima, a ne skupocene stvari za kojima često čeznemo. Svesni vrednosti prijateljstava, međusobnog poštovanja i podrške, zagrljaja, zajedničkih suza i osmeha, kreiramo naš jedinstveni muzej uspomena i čuvamo ga za ceo život.