Podrška i solidarnost kao odgovor na pandemiju Covid-19

Tokom maja i juna, aktivistkinje i aktivisti Centra za razvoj zajednice LINK su uz pomoć prijatelja, partnera i donatora realizovali niz aktivnosti u cilju podrške i pomoći sugrađankama i sugrađanima iz osetljivih grupa koje je pandemija COVID-19 posebno pogodila. Uz podršku partnerske organizacije Medica Mondiale, uspeli smo da dostavimo pomoć mnogim samohranim majkama, ženama koje su ostale bez posla, ženama sa niskim primanjima. Pomoć smo dostavili ženama u Bezdanu, Kolutu, Stanišiću, Bačkom Monoštoru i Somboru i to 48 paketa/vaučera za kupovinu namirnica kao i 80 obroka ugroženim porodicama na teritoriji grada Sombora.

U isto vreme, radile smo na podizanju svesti o važnosti i načinima pomoći ženama žrtvama nasilja koje je kulminiralo tokom izolacije. U tome su nam pomogli Autonomni ženski centarASTRA i Centar Srce. Uspele smo obezbediti i zaštitnu opremu za žene koje su zbog prirode posla posebno izložene virusu.

Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac, dostavili smo 33 paketa namirnica i higijenskih sredstava samohranim majkama i socijalno ugroženim porodicama u Somboru, Stanišiću, Bačkom Monoštoru i Svetozar Miletiću. Hvala donatorima Grupa 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške zahvaljujući kojima je Fondacija Ana i Vlade Divac uspela da obezbedi pakete za najugroženije širom Srbije.

Nakon ovih aktivnosti, pozivamo sugrađanke i sugrađane koji su u mogućnosti da se priključe Facebook grupi “Sombor – Obrok za porodicu“ gde mogu donirati namirnice i obroke za porodice kojima je ova pomoć potrebna.

Osvrnimo se oko sebe, budimo deo lanca podrške i solidarnosti, pogotovo u vreme kada je novonastala situacija zbog pandemije koronavirusa učinila da mnoge porodice budu u nezavidnom položaju i pomoć im je preko potrebna.