Koliko se cene i kako se školuju naši muzičari?

U eri Interneta i modernih tehnologija većina mladih je zapostavila kulturu i umetnost. Naš grad može da se pohvali sa mnogo mladih talentovanih umetnika iz sfera muzike, glume, slikanja i slično. Jedan od njih je Nikola Čutura koji dolazi iz Bezdana i nosilac je Dositejeve stipendije za nadarene studente.

Upisao je nižu muzičku školu u Somboru u trećem razredu osnovne škole, a klavir je zavoleo zahvaljujući svojoj profesorki muzičkog. Tokom odrastanja Nikola se razlikovao od svojih vršnjaka koji su se u toj dobi uglavnom bavili sportom. Pored sviranja klavira Nikola je uvek pronalazio vremena za društvo i zabavu.

Svoje srednjoškolske dane u muzičkoj školi opisuje kao vrlo interesantne. Nikola je u tom periodu išao na takmičenja iz teorije muzike – smer koji je i pohađao, kao i iz solfeđa. Kada je došlo vreme da se odabere fakultet, Nikola je očekivano i lako upisao Akademiju umetnosti – smer teorija muzike. I pored velikog broja ispita i koncerata Nikola uspeva da sačuva odličan uspeh i bude član hora. U svom selu poznat je kao momak koji svira orgulje u crkvi.

Tokom školovanja Nikola je bio korisnik redovne stipendije za đake/studente, a potom je dobio Dositejevu stipendiju.

Muzičku školu u Somboru preporučuje svim mladima, a njegova želja je da postane prosvetni radnik. Nikolina poruka mladima je da istražuju, uživaju i budu uporni u onome što žele da rade, jedino tako je uspeh zagarantovan.

Fotografija – Anđela Tripković

Tekst – Milana Kandić

LAP 2021